Despre noi

Cum dorește MIREIA să modeleze educația în medicină


Această alianță urmărește să îmbunătățească pregătirea studenților și rezidenților în domeniul educației medicale și chirurgicale. Instituțiile de învățământ superior clinice din cadrul consorțiului vor contribui la definirea cerințelor și nevoilor clinice ale proiectului, la furnizarea materialului pedagogic necesar și la validarea instrumentelor dezvoltate cu participarea grupurilor țintă. În același mod, IES vor beneficia de evoluțiile tehnologice și de cunoștințele generate de IES tehnologice și de companiile din consorțiu, care vor oferi valoare adăugată serviciilor lor de formare. Pe lângă conținuturile de învățare bazate pe cazuri clinice reale, instituțiile de învățământ superior vor avea la dispoziție diferite instrumente pentru a crea și împărtăși propriile conținuturi bazate pe modele pentru formarea în domeniul medical și chirurgical în ceea ce privește competențele tehnice și non-tehnice. Acest lucru va lărgi gama de soluții de formare oferite de aceste instituții, precum și va ajunge la un număr mai mare de studenți. Instituțiile de învățământ superior vor avea posibilitatea de a implementa în programele lor de formare toate instrumentele inovatoare pentru educația medicală dezvoltate în cadrul proiectului. Acest lucru le va permite să ofere un serviciu formativ de calitate superioară, omniprezent, bazat pe tehnologie de ultimă oră și adaptat la nevoile studenților. Acest lucru le va poziționa ca centre de referință la nivel european în domeniul educației medicale. Instituțiile de învățământ superior tehnologic vor încorpora, de asemenea, instrumentele pentru a-și îmbogăți programele de educație în domeniul ingineriei. Această alianță va crea o rețea de schimb de cunoștințe și de conținuturi de învățare pentru formarea medicală, care va încuraja fluxul de cunoștințe între instituțiile europene prin utilizarea în activitățile lor de formare a instrumentelor dezvoltate în cadrul acestui proiect.


Câteva informații despre situația actuală


Nevoile identificate în acest proiect se bazează în principal pe (1) experiența vastă a partenerilor clinici care lucrează în domeniul educației medicale și chirurgicale, (2) experiența partenerilor tehnici în domeniul tehnologiei medicale, (3) inițiativele europene anterioare, cum ar fi S4Game, EASIER, MIS-SIM, FUSIMO, KTS, SurgTTT și MISTELA și (4) dovezile publicate. În mod tradițional, punerea în aplicare a noilor tehnologii pentru formarea medicală s-a bazat în principal pe dezvoltarea de platforme de e-learning pentru învățarea competențelor non-tehnice și pe aplicarea tehnologiilor de simulare pentru formarea competențelor tehnice [1-3]. Introducerea dispozitivelor VR și AR portabile a căpătat o mare importanță în formarea și îngrijirea chirurgicală [4,5]. Apariția recentă a tehnologiei hibride, cum ar fi MR, care combină multe dintre avantajele VR și AR, face posibilă integrarea mai eficientă a materialelor de formare în mediul utilizatorului sub formă de holograme și permite interacțiunea cu acestea [6].


Prin urmare, ar fi oportună exploatarea marelui potențial al acestor tehnologii XR pentru educație și formare, prin furnizarea instrumentelor necesare pentru crearea și schimbul de conținut. De-a lungul experienței noastre anterioare, am identificat că o problemă critică în implementarea acestor soluții educaționale este faptul că acestea oferă, în general, un conținut slab interactiv, puțin personalizat, uneori foarte îndepărtat de experiența clinică reală [3] sau care nu este disponibil sub formă de OER pentru întreaga comunitate europeană în formare clinică sau chirurgicală. Modelele anatomice 3D pot fi utile pentru a scurta curba de învățare a studenților la medicină și a rezidenților, care pot beneficia de reconstrucții 3D bazate pe imagini preoperatorii din cazuri reale, cum ar fi studii de tomografie computerizată (CT) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) sau videoclipuri chirurgicale [7,8].


Cu toate acestea, există o lipsă de orientări specifice cu privire la modul de desfășurare a acestui proces într-un mod eficient și rentabil pentru aplicarea sa în formarea medico-chirurgicală.


Având în vedere acest lucru, această Alianță propune o metodologie inovatoare care integrează instrumente și orientări pentru a dezvolta conținuturi de învățare pentru studenții și rezidenții în medicină care doresc să-și îmbunătățească competențele tehnice și/sau non-tehnice. Instrumentele includ vizualizarea și interacțiunea prin intermediul tehnologiilor XR a modelelor anatomice 3D generate din studiile preoperatorii sau printr-un instrument semi-automat pentru crearea de modele anatomice 3D intracorporeale. Modelele anatomice, cu și fără patologii, pot fi editate pentru a fi tipărite în 3D, urmând liniile directoare stabilite de consorțiu. În funcție de tipul de metodă de imprimare 3D, aceste modele pot fi aplicate ca modele de formare în anatomie medicală și chirurgicală sau ca model de formare cu antrenoarele de boxe laparoscopice utilizate pe scară largă. În plus, tutorii și profesioniștii din domeniul medical vor putea furniza materiale de formare din experiențele lor clinice, cum ar fi studii preoperatorii, modele 3D generate din aceste studii și videoclipuri cu proceduri chirurgicale pe care cursanții le vor putea consulta în mod omniprezent. În plus, tutorii vor avea la dispoziție un instrument pentru crearea de medii de formare virtuală personalizate pentru competențe tehnice și non-tehnice care să utilizeze modelele 3D. Aceste scenarii virtuale vor fi puse la dispoziția rezidenților pentru a le sprijini formarea în MIS.

 

 

Referințe bibliografice: 1. Oropesa I et al. (2016) MISTELA: Application of a pedagogical model for online learning of MIS nontechnical skills in Europe Br J Surg 103(S1):6. 2. Sánchez-Peralta LF et al. (2010). Construct and face validity of SINERGIA laparoscopic virtual reality simulator. Int J Comput Assist Radiol Surg. Jul;5(4):307-15. 3. Nickel F et al. (2013). Virtual reality does not meet expectations in a pilot study on multimodal laparoscopic surgery training. World J Surg 37(5):965-73. 4. Sutherland J et al. (2019). Applying Modern Virtual and Augmented Reality Technologies to Medical Images and Models. Journal of Digital Imaging, 32(1), 38–53. 5. Kowalewski KF et al. (2016) Development and validation of a sensor- and expert model-based training system for laparoscopic surgery: the iSurgeon. Surg Endosc. 31(5):2155-2165. 6. Sánchez-Margallo FM et al. (2018). Application of mixed reality technology for surgical training in urology. 26th international European Association of Endoscopic Surgery congress. 7. Yang T et al. (2019) Impact of 3D printing technology on the comprehension of surgical liver anatomy. Surg Endosc 33:411–417. 8. Rethy A et al. (2018) Anthropomorphic liver phantom with flow for multimodal image-guided liver therapy research and training. Int J Comput Assist Radiol Surg 13:61–72."


Obiectivele noastre

Această alianță va oferi o metodologie inovatoare care încorporează instrumente și orientări pentru a sprijini etapele timpurii ale educației medicale și chirurgicale prin conținut de învățare și medii de formare personalizate bazate pe tehnologii de vizualizare imersivă XR și tehnologii de imprimare 3D. În acest scop, vor fi abordate următoarele obiective:

 

Definirea ghidurilor

Definirea unor orientări comune pentru crearea de modele 3D bazate pe cazuri clinice reale și pe experiența medicilor, cum ar fi modele anatomice 3D (cu și fără patologii) bazate pe studii preoperatorii, modele anatomice 3D intraoperatorii și scenarii virtuale pentru formarea MIS.

Dezvoltarea automată de modele

Dezvoltarea unui instrument pentru crearea semiautomată a modelelor 3D intraoperatorii personalizate pentru instruirea în anatomia medicală și chirurgicală. Această soluție inovatoare va permite tutorilor să genereze modele anatomice 3D intraoperatorii în mod intuitiv și semi-automat, prin intermediul unei camere endoscopice, pentru a fi utilizate ulterior ca material educațional. Va fi furnizat un depozit de conținut pentru a stoca, gestiona și partaja modelele

Instrumente de redactare

Să implementeze și/sau să integreze un set de instrumente de autor pentru a crea conținuturi de învățare pentru medicină și chirurgicală utilizând tehnologia imersivă XR. Mentorii vor folosi aceste instrumente pentru a utiliza studii de imagistică medicală, modele anatomice 3D și videoclipuri chirurgicale pentru a furniza conținuturi adaptate la nevoile de formare ale studenților la medicină sau ale rezidenților.

 

 

 

 

 

Metodologia de imprimare 3D

Definirea ghidurilor metodologice pentru tipărirea 3D a modelelor anatomice în vederea utilizării lor ca modele de formare în anatomia medicală și chirurgicală sau ca modele fizice pentru formarea de abilități tehnice în cadrul boxelor laparoscopice.

Orientare metodologică XR

Definirea unor orientări metodologice pentru dezvoltarea de conținuturi de învățare pentru aplicațiile XR în vederea învățării și formării de competențe tehnice și non-tehnice.

portofoliu de conținut de învățare

Elaborarea, pe baza unor studii de caz de interes (anatomie medicală, laparoscopie și endoscopie flexibilă), a unui portofoliu de conținuturi de învățare exemplare în diferite contexte (box traineri/simulatoare VR/ medii imersive etc.), utilizând modele 3D generate în timpul proiectului.

Validarea instrumentelor

Validarea instrumentelor și a conținuturilor de învățare dezvoltate în cadrul proiectului cu utilizatori finali din (cel puțin) patru țări europene cu trei cazuri de utilizare (anatomie, laparoscopie și endoscopie flexibilă).